Jak upravit rajčata

Rajčatový protlak

Potřebné suroviny:

Na přípravu čtyř 500 ml sklenic rajčatového protlaku budeme potřebovat 5 kg zralých rajčat.

Rajčatový protlak připravíme následovně:

Rajčata omyjeme, osušíme a vyřízneme stopku. Nakrájíme je na malé kousky a včetně šťávy nasypeme do velkého hrnce. Rajčata trochu rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme pomalu vařit. Jakmile se rozvaří a zhoustnou, přepasírujeme hmotu přes síto a naplníme do sklenic. Sklenice postavíme na rošt do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby sklenice stály ze 3/4 ve vodě. Hrnec zavřeme a necháme asi 30 minut při 90 °C zavařit.

Jak upravit rajčata

Existuje několik základních způsobů úpravy rajčat, je možné z nich uvařit rajčatový protlak nebo připravit domácí kečup.

Menu
Shrnutí

Rajčatový protlak je základní druh úpravy rajčat, který skýtá bohaté možnosti pro další úpravu a použití.


Jak upravit rajčata