Potřebné suroviny:
2 kg rajčat, 1,5 kg cukru, 3 pektogely, 1 lžičku skořice, 1 dcl tuzemského
Rajčatovou marmeládu z rajčat připravíme následovně:
Rajčata nakrájíme a rozvaříme na hustou kaši (nepřilévat vodu). Necháme mírně vychladnout, rozmixujeme, přidáme cukr, pektogel, lžičku skořice a za častého míchání vaříme asi 15 minut. Poté stáhneme z ohně, vmícháme tuzemský a horkou hmotu nalijeme do sklenic. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C nebo v horkovzdušné troubě 5 minut na 250°C.
Další recepty:
Boloňské špagety z rajčat
Existuje několik základních způsobů úpravy rajčat, je možné z nich uvařit rajčatový protlak nebo připravit domácí kečup.
Rajčatová marmeláda má podobnou chuť jako marmeláda meruňková.