Potřebné suroviny:
Na přípravu 500 ml rajčatového protlaku budeme potřebovat 650 g zralých rajčat, 150 g červené cibule, 3 stroužky česneku, 3 kousky pimenta, 1 tyčku skořice, 2 kousky badyánu, 1 sušenou chilli papričku, 100 ml vinného octa, 50 g hnědého cukru, 2 čajové lžičky zahušťovadla.
Domácí kečup připravíme následovně:
Rajčata omyjeme a vykrájíme z nich stopky, oloupeme cibuli a česnek. Vše v míse najemno rozmixujeme (v mixeru nebo tyčovým mixerem). Pyré přelijeme do hluboké pánve nebo hrnce a přidáme koření. Přivedeme k varu a za častého míchání necháme na vařit na slabém plameni. Poté pyré přepasírujeme přes jemné síto do druhého hrnce, přidáme ocet a cukr, znovu přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme dalších deset minut. Zahušťovadlo rozmícháme v troše studené vody do hladka, přidáme k vařícímu se kečupu a necháme krátce převařit. Vařící kečup nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Po několika minutách je domácí kečup hotový.
Existuje několik základních způsobů úpravy rajčat, je možné z nich uvařit rajčatový protlak nebo připravit domácí kečup.
Domácí kečup neobsahuje konzervanty a nabízí bohaté možnosti pro další úpravu a použití.